عقاید یک دلقک

عقاید یک دلقک

هاینریش بل

مترجم: محمدجواد شیری بازنچه

«عقاید یک دلقک» را می‌توان یکی از ماندگارترین آثار داستانی در تاریخ ادبیات آلمان به شمار آورد. هاینریش بل در این اثر کوشیده‌است ریاکاری‌ها و تلخی‌های دنیا را از پس صورتک یک دلقک مطرح کند. اگرچه این کتاب در گروه داستان‌های عشقی طبقه‌بندی می‌شود اما مضامین انتقادی و اعتقادی زیادی را طرح می کند.

هانس شنیر انسانی با طرز فکری خاص، از یک خانواده متمول است که خانواده را به خاطر تفاوت در نوع نگرش به زندگی و مذهب ترک کرده و دلقک سیرک شده است.

دلقک به نظر خود از بیماری‌های زیادی از جمله افسردگی، سردرد و نداشتن ارتباطات متنوع رنج می‌برد. او تنها قادر است خود را در کنار ماری تصورکند و نه هیچ زن دیگری. ماری دختری کاتولیک است که باوجود احساس گناه، شش سال بدون ازدواج با هانس زندگی کرده‌است زیرا دلقک اعتقادی به ازدواج روی کاغذ نداشت و همچنین نمی‌خواست مجبور باشد فرزندانش را کاتولیک بار بیاورد.

روزی ماری با یک یادداشت، دلقک را برای همیشه ترک می‌کند تا با فردی کاتولیک ازدواج کند و خود را از عذاب وجدان و احساس گناه نجات دهد. این اتفاق ضربه‌ی بسیار شدیدی به دلقک می‌زند، در حال اجرا آسیب می‌بیند و با مشکلات مالی فراوانی روبرو می‌شود. کم‌کم اختلالات روانی و مالیخولیایی در شخصیت هانس پدیدار می‌شود و داستان با واگویی‌های دلقک مستأصل ادامه پیدا می‌کند…

هاینریش بل شرایط اجتماعی آلمان تحت سلطه‌ی هیتلر و پس از دوران جنگ را به تصویر می‌کشد و از بسیاری از باورهای سیاسی و مذهبی، مسائل مربوط به ازدواج و اختلافات کاتولیک‌ها و پروتستان‌ها انتقاد می‌کند و تأثیر روانی جنگ بر خانواده‌ها و به‌طور کلی جامعه آلمان را به نمایش می‌گذارد. گفتنی است فیلم «سنتوری» داریوش مهرجویی، برداشت آزادی از این رمان است:

…پنج سال بود که مادرم را ندیده بودم و او حالا باید بیشتر از شصت سال داشته باشد. لحظه‌ای باور کردم که او می‌تواند مرا به خط تلفن هنریتا وصل کند. همیشه می‌گفت که شاید خط خصوصی به بهشت داشته باشد. این حرف را با لحن مرموزی می‌گفت. همان لحنی که این روزها همه در مورد وصل‌بودن و رانت حرف می‌زنند، وصل‌بودن به بالا، وصل بودن به دانشگاه، وصل بودن به تلویزیون، یا وصل‌بودن به وزارت کشور.

 

اطلاعات بیشتر:

دسته بندی: رمان – داستان خارجی – داستان آلمانی

تعداد صفحات: ۲۷۲ صفحه

شابک: ‭۹۷۸-۶۰۰-۸۳۹۲-۳۹-۲

تاریخ انتشار: ۱۳۹۶

فهرست